A jövő ingatlanjai

avagy okosOtthon útikalauz, okosOtthon, mint „hívószó”

Az okos otthonoknak az a sajátossága és az különbözteti meg a hagyományos otthonoktól, hogy az okos otthonban – egy központi egység és néhány okoseszköz segítségével – a hagyományos otthonnál kényelmesebben, gazdaságosabban, költséghatékonyabban, biztonságosabban élhetünk. 

Az “okosotthon” erős hívószó

Ezt már a vásárlók is észrevették, és minden kutatás is ezt mutatja. Hónapról hónapra egyre több – leendő – vásárló keresi, és elvárja az okos otthon megoldásokat az építtetőtől, kivitelezőtől. Az okos otthon kiépítés nem csak jó üzlet, hanem lassan elvárt.

Az építési trendek, stílusok, úgy a megrendelői elvárások is folyamatosan változnak, így kivitelezőként nagy figyelmet kell fordítani és célszerű felkészülni ezekre a változásokra, hiszen minden mérés, piackutatás, tanulmány és attitűdvizsgálat azt jelzi előre, hogy a modern otthonkeresők inkább választják az okos otthonokat, mint egy hétköznapit, hagyományosat.

  1. Hogyan tudnánk jól erre az előrehaladott modernizációra– kivitelezőként – felkészülni? 
  2. Miben kell változtatni a cég üzleti terveit ahhoz, hogy – minél hamarabb, akár holnaptól – okos otthonok építésére kerülhessen sor? 
  3. Eddiginél is gyorsabban és magasabb nyereséggel tudja a kivitelező cég értékesíteni az ingatlanokat?

Mindezekre a megoldást az okosotthon kiindulási alapjai megválaszolásával elősegíthetjük, kezdhetjük el leginkább.

Elsősorban pontosan ismerni kell

  • az ingatlan alaprajzát és adottságait,
  • az ingatlan okosításának lehetőségeit, valamint
  • a sajátos, egyedi, speciális igényeket.

Lényeges, hogy a fenti három pont ismerete nélkül nem dönthetjük el, mennyire legyen okos az otthon. Elvárás lehet még egy nagyon alapos igény jegyzék, amely kifejezetten a berendezés szempontjából közelíti meg a tervezési folyamatokat. Mielőtt okos otthon terén szakembert vagy online felületet böngésznénk, az alábbiakra kell tudnunk a visszajelzéseket:

Az okosotthon ismérvei

Az okos otthonok ismérveit feltétlenül egyeztetni kell az igényekkel. Nem szoktunk vele foglalkozni, de a mostani otthonok jelentős része is félig okos, tudniillik a világítás, fűtés, árnyékolás, szellőztetés (pollenszűrés, páratartalom csökkentés), beléptetés, a biztonságtechnika stb. mind-mind okos megoldásokkal működik. A minőségi szintkülönbség inkább abban van, hogy mennyire vannak összehangolva az egységeink.

Az okos otthon kiépítésének az első és legfontosabb lépése egy központi modul. Ez a modul fogja irányítani az összes okos otthon funkciót. Egy okosotthon kiépítése elsődlegesen tervezést igényel, előrelátást, valamely szemléletváltást követel. 

Az okos otthon rendszerben rejlő lehetőségek megismerése után azonnal felmerül mindenkiben a kérdés; mennyi lesz a költségvetése? Természetesen nincs két egyforma lakás, ház és megrendelő sem. Mindenkinek más az igénye és az anyagi lehetősége. Szabályként kijelenthetjük, hogy az építési költség 2-4%-a az okos otthon ára.