Hasznos jótanács ingatlanvásárlás esetére realton

Legjobb döntések, pár hasznos jótanács ingatlanvásárlás esetére

Amennyiben ingatlan vásárlás előtt állunk érdemes az alábbi szempontokat, átgondolni, figyelembe venni:

Abban az esetben amikor elérkezik életünkben az a momentum, amikor ingatlanvásárlásra kerül a sor, ilyenkor a legtöbben már tudják, hogy milyen lakást szeretnének és elképzeléseik alapján próbálják megkeresni azt az ingatlant, ami megfelelne számukra. Az ingatlanvásárlás ügymenete egészen egyszerű, mégis fontos, hogy ne siessük el és ne döntsünk meggondolatlanul. Vannak lépések, amelyeket érdemes betartani, így a lakásvásárlás procedúra sokkal átláthatóbb, letisztultabb folyamat lesz.

Lakásvásárlás előtt: Első körben fel kell mérni pontosan a felmerült igényeket.

Enélkül bizony elképzelhető, hogy hosszú heteket és hónapokat kell eltölteni felesleges keresgéléssel. Természetesen, ha van rá idő és kapacitás, akkor már kedvtelésből is fel lehet mérni a piacot. Első körben ajánlatos a környéket felmérni és kiválasztani, ahol élni vagy ingatlant vásárolni szeretnénk. A legjobb, ha erre rászánunk több napot, megfigyeljük a környék adottságait, mi milyen közelségben van és az kielégíti-e az elvárt igényeinket (bölcsőde, óvoda, iskola, munkahely közelsége, közért, posta, bevásárlóhelyek, orvos, gyógyszertár, zöldövezet stb.).

Amikor kiválasztásra került az ingatlan célszerű megnézetni egy megfelelő szakemberrel, aki az építőiparban jártas.

Családi házaknál statikus bevonására is szükség lehet, amennyiben idősebb, vagy kétes állapotú épületről van szó, teleknél az építési övezetet, beépítési százalékokat az adott település építésügyi hatóságnál célszerű leellenőrizni. 

Az ingatlan vásárlás folyamata alatt kiemelt figyelmet fordítsunk az alábbiakra:

  • az ingatlan tulajdoni viszonyaira, előéletére – ingatlan nyilvántartásban bejegyezettek alapján,
  • az ingatlan fekvésére,
  • a megfelelő jogi képviselő kiválasztására,
  • az ingatlan terheire, azok mögöttes tartalmaira, lehetőség szerint nullás igazolások bekérése,
  • az ingatlan állapotára, kiemelt hangsúlyt fektetve a statikára, vizesedésre, családi ház esetén alap, födémszerkezet, falazat, műszaki helyzetére,
  • az ingatlan beépíthetőségére, adott esetben bővíthetőségére,
  • az ingatlan elhelyezkedésére (beleértve a szomszédokat, infrastruktúrát)
  • a lehetséges ingatlanközvetítő iroda megfelelő kiválasztására és az adott szakmai és időbeli tájékoztatásokra,
  • a jogi eljárás során a díjak, szerződések és a megállapodás tisztaságára,
  • és nem utolsó sorban a beruházással járó munkáknál generálkivitelező – fővállalkozó kivitelező kiválasztására (ingatlan adás-vétel) és ennek költségeire.

Ingatlanvásárláskor sokszor nem kerül előtérbe, de fontos tisztában lenni a szavatossági igényekkel is. 

Egy ingatlan vásárlás mindig számos kockázatot rejthet magában, ezért vevőként igyekszünk körültekintően eljárni. Ingatlan eladóját ugyanúgy terheli a szavatossági kötelezettség, mintha ingóságról lenne szó, és ez a szabály vonatkozik az újépítésű és a használt ingatlanokra egyaránt. A szavatosság ingatlan eladója esetében azt jelenti, hogy az eladónak „garantálnia kell azt”, hogy az ingatlan alkalmas a rendeltetésszerű használatra. Érdemes időben tájékozódni a szavatosság és jótállás kérdésköréről az ingatlanok esetében beleértve a felek jogait és kötelezettségeit is.