Sikeres ingatlan értékesítés kulcslépései

Használható 3 + 1 ötlet ingatlanértékesítés előtt, eladóknak

A felsorolt ötletek betartásával és megvalósításával nemcsak fel lehet jobban készülni az eladásra, hanem tetszetős is lesz a bemutatni kívánt ingatlan, melytől bizonyára hamarabb lehet az ingatlant értékesíteni és nem utolsó sorban kis időráfordítással a befektetés feltételezhetően bőségesen megtérül. 

Ingatlan bemutatás előtti előkészületek

1) Hirdetés lépései, hirdetés minősége

Hirdetés lényege, hogy felkeltse a figyelmet. Egy jó hirdetés szövege egyedi, színes szófordulatokkal van tele és elsőre is kitűnik a többi közül. A jó főcím meghatározó, nyilvánvalóan látszódnia kell, hogy kinek szól a hirdetés, a célközönséget azokkal a szavakkal kell megszólítani, amire leginkább felfigyelnek, rákeresnek.

A leírás első mondatából világosan derüljön ki, milyen ingatlanról van szó és feltétlenül késztesse tovább olvasásra az érdeklődőket. Fontos, hogy a leendő vevő már a hirdetés olvasásával egyidőben el tudja képzelni magát az adott ingatlanban.

Az ingatlan ajánlás készítése során legyünk tisztában azzal, hogy ma már az emberek nem csupán lakást, házat szeretnének vásárolni, hanem impulzusokat, érzelmeket, ne feledkezzünk meg arról, hogy olyan ingatlanokat keresnek, ahol jól érzik magukat, felfrissülnek, pihenhetnek, számukra megfelelő teret kapva.

2) Az ingatlan árának pontos meghatározása – ne legyen túlárazva

Az ingatlan árát leginkább a pozíciója, lokációja befolyásolja, hiszen nem mindegy, hogy Budapesten, egy vidéki városban vagy esetleg egy kis községben található. Tipikusan a hirdetési oldalakon lévő ingatlanárakból indulnak ki az eladók, hasonló elhelyezkedéssel és paraméterekkel rendelkező lakások, házak árát veszik alapul. Valójában ez azért lehet megtévesztő, mert ott csak hirdetési, nem pedig eladási árak szerepelnek. Túlárazás esetén pedig nem lesznek érdeklődők, ha jól sikerül kalkulálni, nem vesztenek milliókat az eladók.

3) Az ingatlan felkészítése eladásra a gyakorlatban

Legelső feladatként át kell vizsgálni, hogy minden rendeltetésszerűen működik a lakásban, fel kell térképezni, hogy mit kell felújítani, kicserélni, esetleg karbantartani. Lehet, olyan állapot, hogy kisebb szakipari munkákat is érdemes elvégezni, ez mindig az ingatlan körülményeitől függ. Minden esetben vegyük figyelembe a kiadások, költségek megtérülését, hiszen ezekkel a munkákkal még nem növeljük meg az ingatlan piaci értékét. Figyeljünk rá, hogy legyen rend és tisztaság, ha szükséges végezzünk nagytakarítást, az ingatlan környezete, udvara, lépcsőháza, legyen rendezett és tiszta. Ha oda figyelünk a részletekre és felkészítjük az ingatlant eladásra, akkor nagyobb eshetőséggel kezdhetünk bele az eladásba, megelőzve eladótársainkat.

+ 1 Fotózás 

Az ingatlan bemutatása a fotózással válik vonzóvá. Fotózás előtt érdemes rendet rakni, minden felesleges dolgot elpakolni az asztalokról, fogasokról, konyhában és fürdőszobában.

A vevők a tágas lakásokat részesítik előnyben, mert a zsúfolt lakás, családi ház azt a benyomást kelti, hogy kicsi, ezért a zsúfoltságot szüntessük meg és tegyünk meg mindet annak érdekében, hogy a lakás, családi ház kellemes benyomást keltsen. Fontos arra is odafigyelni, hogy személyes dolgok ne maradjanak szem előtt, annak érdekében, hogy a vevő az ingatlanról készült képeket megtekintve, minél jobban oda tudja képzelni életét, életterét, vizualizálni tudja a számára fontos tárgyak helyét, rendszerét. Függönyöket úgy praktikus elhelyezni, hogy minél több fényt kapjanak az egyes helyiségek. Lehetőségekhez képest a világítást mindenhol a fotózáshoz nappal is kapcsoljuk fel, így a képek nem lesznek homályosak és sötétek, az ingatlan bemutatásánál kiemelten vegyük figyelembe a fényviszonyokat.